logo

header

Bijenhoudersvereniging Alphen en omgeving is een zeer actieve vereniging. Er wordt regelmatig overleg gevoerd, voorlichting gegeven en er worden allerlei activiteiten ontwikkeld om de betrokkenheid van de leden bij de vereniging te versterken.

Gezamenlijk reizen met de bijen
Ieder voorjaar wordt voor de honingwinning gezamenlijk met een aantal volken gereisd naar een paar fruitteeltbedrijven. Met deze bedrijven wordt een goede band onderhouden zodat we jaar na jaar verzekerd zijn van goede drachtbestemmingen. Maar ook daarnaast zoeken de leden elkaar op om gezamenlijk volken te plaatsen bij drachtplanten als acacia, linde, klaver, balsemien, koolzaad enz.

Opleiding en voorlichting
Om de bijenhouderij onder de aandacht van de jeugd te brengen worden in overleg met basisscholen jaarlijks enkele voorlichtingsdagen georganiseerd. Tijdens deze voorlichting krijgen de kinderen zeer uitgebreid les over de honingbijen in het bijzonder en uitleg over de solitairebijen. Er is een demonstratiekastje aanwezig zodat men het bijenvolk kan zien en volgen. Afspraken voor voorlichtingsbijeenkomsten kunnen worden gemaakt via de Coördinator Voorlichting: Henk Cornelissen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bezoeken van groepen
Ook verenigingen, fietsgroepen, sportclubs, wandelclubs, familiereünies, scholen enz. kunnen onze bijenhal aandoen voor een gezellige onderbreking met voorlichting. Tijdens de pauzes kan men genieten van een kop koffie en ondertussen voorlichting krijgen over allerlei aspecten van de bijenteelt. En uiteraard kan men genieten van de drachtplantentuin en de bijenkasten. Uiteraard is er dan ook gelegenheid om onze lekkere honing te kopen. Deze bijeenkomsten kosten niets. De bezoekers kunnen op vrijwillige basis als blijk van waardering een kleine donatie in de blok bij de buitendeur doen. Coördinator: Henk Cornelissen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Bijenhal is te bezoeken van april tot en met september op de maandagavonden van 18.30 uur tot 21.00 uur en de donderdagmiddagen van 13.30 uur tot 16.00 uur

De Bijenhal Alphen staat aan de Zandstraat 5131 AC in Alphen, na nr 25, net voor u het bos inrijdt. Als de poort open staat bent u altijd van harte welkom in de bijenhal. Is de poort gesloten dan hebben we even geen vrijwilliger beschikbaar.

Honinginkoop-verkoop
De vereniging koopt de honing van haar imkers en doet deze gezamenlijk in de potten. De opbrengst van de Streekhoning komt ten goede aan het onderhoud van de Bijenhal Alphen.

Opendag: de laatste zondag van augustus van 10.00 tot 16.00 uur.