logo

header

Je zou zeggen er is nu niets meer te doen in of bij de Bijenhal Alphen, de bijenvolken zijn gevoerd en beter om er niet meer in te kijken. De kasten dicht laten en de bijen hun gang laten gaan is nu het beste. Ze gaan de voorraad voer verplaatsen zodat het bereikbaar is gedurende de maanden dat de bijen niet uitvliegen om bij te halen. Het bijenvolk heeft gedurende de 5-6 maanden dat ze niet uitvliegen toch voedsel nodig en dat is de honingvoorraad.

De "Bijenhal Alphen" blijft de gehele winter op de maandagavond en de donderdagmiddag geopend. Er zijn genoeg klusjes te doen om er voor te zorgen dat we in maart weer met imkeren kunnen beginnen. Zoals de bijenkasten die nagekeken en gerepareerd moeten worden, raampjes schoonmaken, kunstraat inzetten, bijpraten en een enkele keer een eigen presentatie geven. Zo zijn we de oprichtingsakte van het Gilde de Biehandel uit Baarle-Nassau tegengekomen en hebben deze van het oud Nederlands vertaald naar de taal van nu. Deze statuten dateren van 1712 en zijn ondertekend namens Prins Frederik Hendrik.

Dat betekend dat de Bijenhouders vereniging toch al weer zo'n 310 jaar bestaan, nog ouder zijn de Gilde uit Oosterhout en Etten welke in 1670 opgericht zijn, we komen daar later nog wel eens op terug. Ook zijn enkele leden in gesprek met de Gemeente Alphen-Chaam en Baarle-Nassau om op en rond het Bels Lijntje de biodiversiteit te verbeteren.

We zijn nu zover dat de gemeente een plan laat opstellen voor het gehele traject van de gem. grens met Goirle t/m de Belgische grens. Bij de dorpen Alphen en Baarle-Nassau kunnen we er niet echt voor zorgen dat de natuur goed doorloopt, daar is niet de mogelijkheid om de inrichting van het Bels Lijntje door te laten lopen zodat de dierenwereld daar kan migreren van de ene kant naar de andere kant. Beide dorpen hebben een randweg en die bermen worden daar gebruikt om de bermen van het Bels Lijntje met elkaar te verbinden, zodat er èèn geheel traject ontstaat waarlangs allerlei insecten, reptielen en zoogdieren van Goirle naar België kunnen migreren en andersom. Zo hebben wij ook mee gepraat bij het deel dat van Tilburg is en het deel dat Goirle gaat uitvoeren.

Daarom ook willen wij een start maken om met vrijwilligers delen van de bermen van het Bels Lijntje te ontdoen van opslag van struiken en boompjes. Het beheer van de bermen van het Bels Lijntje laat hier en daar wel wat te wensen over, dit kan veel beter. Zo komt er bijna geen bloem meer voor in de bermen, oorzaak is de schaduw van de bomen welke spontaan zijn gegroeid nadat de NS er geen beheer op uitvoerde, de bladval van al die jaren doet ook geen goed, bemesting en daar houden wilde bloemen niet van maar het gras groeit er welig van. Dus moeten we aan de slag, te starten op zaterdag 5 november op de overweg Looneind-Oosterwijksestraat vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur bent u welkom om te helpen. Wij zorgen voor gereedschap, koffie thee en soep, lunch zelf meebrengen. Toevallig is het die dag ook nog de Nationale Natuurwerkdag. We doen dit in samenwerking met de Gemeente Alphen-Chaam, het is een begin wat een vervolg kan krijgen op andere jaarlijkse nationale klussendagen. Komt u ook helpen, we zien u wel ter plaatse.

Wilt u meer informatie of zich aanmelden, kijk op https://www.natuurwerkdag.nl/- of doe even een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u ontvangt informatie. Bij voorbaat hartelijk dank namens de Bijenhoudersvereniging Alphen en de Gem Alphen-Chaam Henk Cornelissen.