logo

header

De bijenvolken zijn terug gekomen van het fruit en dus is er werk aan de winkel voor de imkers, honing zal er niet van het fruit geslingerd worden. Het was in die periode nat en koud met een enkele dag lekker weer waar de bijen goed hebben kunnen vliegen maar te kort om ook nog eens honing te halen.

Nu de volken terug zijn hebben we vegers en afleggers gemaakt. Ook van de volken die die in de Bijenhal staan. Omdat we 4 basiscursisten van de NBV cursus hebben die we moeten begeleiden met de praktijk maken we van ieder sterk volk een veger en een aflegger. Dat zijn dan 2 extra bijenvolken zodat we straks genoeg bijenvolken voor de cursisten hebben en ook voor de eigen vereniging.

Een veger maken we door de koningin met enkele ramen broed en een voerraam in een 6 raams kastje over te zetten en daarbij nog eens 6 ramen bijen in af te slaan. Een aflegger maken we door een raam open broed, een raam voer en een kunstraam in een 3 raams kastje te hangen, daarbij slaan we dan 3 ramen met bijen in af. Deze kastjes zijn dan sterk genoeg om zelfstandig verder te kunnen. 13 dagen later gaan we kijken of de koninginnendoppen rijp zijn en laten we de jonge koninginnen los in de kasten lopen. Het 6 raams volkje moeten we allen in de gaten houden dat het groter wordt, hier zit de oude koningin in en is dus een goed volk dat verder kan. Als het te vol raakt plaatsen we het over in een grotere kast van 6 naar 8 ramen en daarna op 10 ramen. De kast waar de koningin is uit gehaald moeten ook op de 13e dag de jonge koningin uit laten lopen, vanaf dan is het vooral in de gaten houden dat de koningin aan de leg gaat en het volk goed gaat groeien en in de zomer nog honing haalt.

U kunt dit allemaal mee beleven op onze openingstijden van de Bijenhal Alphen op de maandagavond en donderdagmiddag, u bent dan van harte uitgenodigd om met de imkers mee te kijken.

Aziatische hoornaars
Schrijver van dit stukje heeft thuis op Boshoven inmiddels 4 koninginnen van de aziatische hoornaar gevangen en in de diepvries gedood, dat zijn dan toch weer 4 grote nesten minder. Op dit moment tref je vooral nog alleen koninginnen aan. Als je ze ziet, maak ze dan dood maar meld ze wel op Waarneming.nl met een foto. Let ook op de beginnende nestjes die meestal laat onder afdaken, in schuurtjes, pergola's en soms ook in hagen hangen. Maak ook deze nesten stuk en dood de hoornaars. Niet meer aan beginnen als er al een stuk of 20 in en rond het nest vliegen, met meer zijn ze gevaarlijk, maak foto en meld ook deze nestjes op Waarneming.nl.

mei 001 A Hoornaar Boshoven Koningin
Aziatische hoornaar

mei 002 E Hoornaar Boshoven Koningin
Europese hoornaar

Wie weet zien we u wel in de Bijenhal Alphen aan de Zandstraat, namens alle imkers van Alphen en Baarle en omgeving H. Cornelissen.