logo

header

Op het moment worden er ontzettend veel Aziatische hoornaars gezien en gemeld, daarom ook aan u de vraag om goed op te letten en bij het zien ervan of bij twijfel even een imker verwittigen. Het afgelopen weekend is de Aziatische hoornaar gezien in de bijenstal op Nijhoven. De imker was bij zijn bijen en zag dat de aziatische hoornaar op de vliegplank van de bijenkast lande. We waren de afgelopen weken in afwachting van de a-hoornaar of dat hij wel in de buurt zou zitten, deze bevestigd dat ze er zijn.

De imker heeft direct een vangkooi geplaatst met daarin lokvloeistof speciaal voor de a-hoornaar, nu maar hopen dat ze in de buurt allemaal hier op af komen. In 2023 zijn er wel meldingen geweest van uit de buurt op Veldbraak, maar het bleef bij 1 melding en men twijfelde of het wel een a-hoornaar was. Dus is het nest daar in de omgeving niet geruimd geweest en hebben we nu te maken met de jonge koninginnen die allemaal hun eigen volk gaan stichten en nu op zoek zijn naar voedsel voor hun eerste larven.

Van ieder niet geruimd nest in het najaar kunnen er in het voorjaar minimaal 50 jonge koninginnen een nieuw nest maken. Ook een melding gehad van een dode koningin in de omgeving van de brandweerkazerne Baarle, van deze was het achterlijf afgebeten. Ook in deze omgeving is er in 2023 een melding geweest op de Hoogbraak, maar het bleef bij die ene melding en dus ook het nest niet kunnen vinden om die reden.

In 2022 hebben we op Loveren a-hoornaars gehad en van deze hebben we getracht het nest op te sporen en zelfs met de zender methode is het niet gelukt dit nest te vinden, het zou ergens in de omgeving van de Mavo /sportvelden moeten hebben gehangen. Elk niet opgeruimd nest kan het jaar daarna weer 50 nieuwe opleveren of we moeten in najaar en voorjaar de koninginnen lokken en doodmaken. Dat is op dit moment het beste om te doen.

De imkers in Nederland en alle andere landen zetten zich geheel belangeloos daarvoor in, de a-hoornaar laat zich vooral zien bij de bijenkasten omdat daar hun prooi het makkelijkst te vangen is om hun larven mee te voeden.

Tot slot de foto, het verschil tussen de Aziatische hoornaar en de Europese hoornaar. Duidelijk te zien dat de a hoornaar gele poten heeft een donker achterlijf, de e-hoornaar heeft donkere roodbruine poten en geel achterlijf.

april 001

Onze vraag aan iedereen, zie je een a-hoornaar meld het dan aan de imkers bij u in de buurt of meld haar met foto op waarneming.nl zodat er actie ondernomen kan worden. Alle melding worden door gezet aan de betreffende imker die een gebied beheerd voor opsporing. de a-hoornaar eet natuurlijk niet alleen honingbijen maar eet elk insect dat op zijn vlucht komt, ook libellen en dat zijn niet de kleinste. Wilt u meer informatie kom naar de Bijenhal Alphen of een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. namens de imkers Henk Cornelissen.