logo

header

Om de Alfse natuur een handje te helpen……
…. is soms tuingereedschap nodig. Dat hebben wij in de Bijenhal aan de Zandstraat staan (onderstaand) en lenen het graag uit. Om de natuur in Alphen een handje te helpen.

Een groepje imkers van de Bijenhoudersvereniging Alphen e.o. aangevuld met andere vrijwilligers zet zich twee keer per jaar voor de natuur langs het Bels Lijntje in. Om daar de biodiversiteit terug te laten keren. De zon moet weer de grond bereiken. Bloemen moeten terug komen. Zo ook vogels, insecten - waaronder wilde bijen -, reptielen ….. Niet alleen Alphen maakt zich daar hard voor. Ook Tilburg en Goirle. Zo komt een groot deel van door de NL Overheid aangewezen Ecologische Verbindings Zone (EVZ) tot stand.

De Gemeente en enkele Fondsen bekostigen de natuuractie langs het Bels Lijntje. Want alleen handjes volstaan niet. Zo maakt een ‘kraan’ zwaar werk licht, wat je met oliedruk kan, moet je niet met bloeddruk doen. Het gereedschap dat de werkers gebruiken, werd tot voor kort van Brabants Landschap geleend. Dat betekende jaarlijks twee keer op en neer naar Haaren. Maar door een tip van wethouder Frank van Raak, hoeft ook dat niet meer. Alphen’s Goede Ideeënfonds maakte de aanschaf van 'eigen’ tuingereedschap mogelijk. Wel met de verplichting om het ter beschikking te stellen aan andere natuurprojecten uit ons dorp. Dat doen wij natuurlijk van harte. Laat maar weten als het gereedschap nodig is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Kom er gerust naar informeren of kijken in de Bijenhal Alphen op de maandagvond of donderdagmiddag.

maart 06

maart 07

Wij willen de vrijwilligers van 16 maart bedanken voor hun inzet aan het Bels Lijntje, om zo de bermen meer warmte en licht te geven. We vergroten daarmee de biodiversiteit en de leefomgeving van vele insecten en andere dieren die daar hun voedsel halen en nesten maken. Helaas komen er maar weinig vrijwilligers vanuit Alphen, zou wel zo mooi zijn, Het is veel werk, dit hadden we niet gedacht, we hebben vier keer deze dag georganiseerd en hebben denk nu pas een kilometer gedaan, wat betekend dat er een enorme achterstand is in het beheer.

maart 08

maart 08

maart 09

maart 10

maart 11

Toen we starten dachten we zo het deel van Alphen gedaan te hebben, maar helaas we zijn nog maar vanaf de Duiker achter het Looneind tot de grens met Goirle gekomen.

Bestuiving van het fruit, de eerste volken zijn al naar de pruimen in Wemeldinge gebracht. De peren en appels zullen deze week volgen. Helaas is een grote fruitteler Verhoeven in Numansdorp gestopt, zijn bedrijf is in delen verhuurd en daarmee zijn onze laatste fruitteler waar we al sinds 1955 komen kwijt.
We hebben ondertussen wel een andere gevonden maar we zoeken nog een fruitteler om onze bijen aan te verhuren. Er zullen wel bestuivingplaatsen vrijkomen nu er best wel veel bijenvolken alsnog de winter niet hebben overleeft. Zo waren in januari de bijenvolken die nog in leven waren best sterk, we hebben ze toen extra bijenvoer gegeven, zodat ze aan de slag zouden gaan. Maar nu de afgelopen week hebben we moeten constateren dat er weer veel bijenvolken het niet overleeft hebben, waar het aan ligt, we weten het niet echt goed. Er zou een groot landelijk onderzoek moeten worden uitgevoerd naar de oorzaken. Hier in de buurt weten we ondertussen dat er in de tweede helft vanaf september een groot te kort is aan stuifmeel, maar er is nog meer aan de hand. Dat zou men eens goed moeten uitzoeken. We hebben ook 5 nieuwe jonge imkers vanaf januari die bijen willen gaan houden en daar zullen we volken voor moeten hebben, deze zullen er wel komen, daarvoor moeten we wel voldoende volken hebben binnen de vereniging.

Namens de imkers van Alphen, Baarle en Ulicoten Henk Cornelissen.