logo

header

Het is maart en dat betekend dat de imkers voor het eerst in het jaar in hun bijenvolken kijken. Hoe staat het er bij, is het goed de winter uit gekomen en welke acties moeten we doen om de volken verder te laten ontwikkelen. In januari hebben we al zakken voerdeeg op de volken gelegd zodat ze gestimuleerd worden om het broednest te maken zodat ze snel sterk zijn.

Een probleem op moment is dat er in het najaar te weinig bloeiende planten zijn waar de bijen stuifmeel kunnen halen. Stuifmeel is nodig om de larven mee te voeren zodat ze gezond en sterk volwassen worden om hun werk te doen. De laatste tijd gaat het daar mis, in het najaar zo tussen september en november is er wel voldoende nectar te halen in de natuur maar ontbreekt het in het buitengebied aan stuifmeel planten. Dit probleem doet zich al een jaar of 20 voor en dan vooral in de buitengebieden met akkerbouw en tuinbouw waar er nagenoeg geen enkele plant kan groeien en bloeien omdat er te veel gemaaid wordt langs de percelen. Staan de volken in het dorp dan hebben we niet te maken met dit stuifmeelgebrek. We gaan het weer zien bij de eerste voorjaar inspectie van 2024.

Zo komen we dan bij het Bels Lijntje met zijn bermen waar er tegenwoordig ook steeds minder kansen zijn voor wilde planten om groeien en bloeien. Waar voor 1980 het Bels Lijntje nog geheel zonder de bomen was, hebben we nu te maken met een heel lange tunnel van het bladerdek van deze bomen. Deze bomen zijn er gekomen doordat er nadat het beheer van de bermen van het Bels Lijntje minder intensief en niet meer over de gehele breedte wordt uitgevoerd, het zaad van de bomen welke de vogels verspreid hebben, konden kiemen en uitgroeien tot de grote bomen. Nagenoeg alle bomen staan in het voormalige slootje die aan beide zijde van het Bels Lijntje lagen. Deze werden niet meer onderhouden en dan krijg je dat het dicht groeit.

Door deze bomen hebben we in de zomer een schaduwdek waardoor de zon niet op de berm kan schijnen en dus te koud blijft. In de herfst hebben we bladval, dit blad van de vele eiken blijft lang liggen op de berm waardoor het zaad ook niet makkelijk zal kiemen. Beide, schaduw en bladval is funest voor de bloemenpracht die deze bermen vroeger waren toen er nog geen bomen en langs het Bels Lijntje stonden, we spreken dan van 44 jaar en verder terug.

maart 002
1980 nog een kale spoorlijn met mooie bermen

Daarom organiseert de Bijenhoudersver Alphen en omgeving 2x jaar i.s.m. de gemeenten een NATUURWERKDAG op 16 maart 2024 tijdens NL DOET, wij gaan dan aan de slag om de boom- struikopslag en kleine bomen te verwijderen. We doen met behulp van een kraan die deze opslag uittrekt en op ribben legt in de berm. In deze ribben kunnen dan weer vogeltjes hun nest maken, zo ook eventueel slangen en reptielen zoals de hazelworm die in deze omgeving voorkomt. Wij kunnen dit niet alleen, daarom doen we een oproep aan iedereen die de natuur genegen is en mee wil helpen om de biodiversiteit en diversiteit van de bermen van het Bels Lijntje te verbeteren.

maart 001
2022: een tunnel van bomen dat schaduw geeft

Wilt u ons helpen meld u dan aan op de site van NL-DOET bij het project Bels Lijntje of doe een mailtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan weten we met hoeveel we zijn voor de catering. We starten om 10.00 uur met een bakje koffie met iets erbij, nuttigen een eenvoudige lunch om 12.00 en we stoppen om 16.00, gereedschap hebben wij.
U wordt verwacht op de voormalige overweg op de scheiding van Looneind en Oosterwijksestraat in Alphen.
Namens de gem. Alphen-Chaam en Bijenhouders Alphen-Baarle Henk Cornelissen.