logo

header

Tijdens NL Doet komen wij weer in actie. Een groep vrijwilligers is dan langs het Bels Lijntje te vinden. In de weer ten behoeve van het herstel van de biodiversiteit. Door gaan met het werk van drie eerdere opschoon-dagen. Vanuit de overweg Looneind / Oosterwijksestraat wordt verder richting De Kiek getrokken.

Het eerdere dun-werk wordt nagelopen. Toon van gebr. Van Eijck is er weer met zijn helse machine. En gretig wordt gebruik gemaakt van het gereedschap dat uit het Goede Ideeënfonds door de Gemeente bekostigd is. Deze klus doet Bijenhoudersvereniging Alphen eo samen met de Gemeente Alphen-Chaam, de kosten van deze NL Doet-dag worden door de Gemeente en het Oranjefonds gedragen.

Natuurwerkdag zaterdag van 4 november
Ondanks het regenachtige weer, zijn er weer meters gemaakt. Goed begin is het halve werk. Dus met een aangeklede kop koffie begonnen Waarna de vrijwilligers het eerder gedane werk vanaf De Duiker nagelopen zijn. Onderwijl zijn Toon en Henk doende geweest met het maken van nieuwe hout-rillen en dun-werk van bomen en struiken richting De Kiek. Tegen de voormiddag was de vrijwilligersploeg tot het nieuwe werk gevorderd.


Huub van Reenen, 4 november 2023 moe en voldaan zit het werk er op

Na een begin te hebben gemaakt met het optassen van bomen en struiken in de hout-rillen, was het tijd om de inwendige mens te versterken. Net toen de regen in bakken naar beneden kwam. Gelukkig konden soep en bammetjes in de kantine van Van Eijck genuttigd worden. Daarna weer verder, het regende toen minder . Tegen de klok van vier - het regende nog steeds, gelukkig licht - kwam de fotograaf van onsalphenchaam Huub van Reenen polshoogte nemen. Hij maakte onder meer bijgaande mooie foto met de laatste die nog aanwezig waren.

NL Doet-dag zaterdag 16 maart, kom in actie voor herstel biodiversiteit !
Het is nu al weer voor de vierde keer dat vrijwilligers zich inzetten voor het terug brengen van de biodiversiteit langs het Bels Lijntje. Naast enkele imkers van de Bijenhoudersvereniging Alphen eo, en vrijwilligers uit Alpen en omgeving. Bedoeling is om verder richting De Kiek te trekken en ook om het in drie eerdere edities gedane werk na te lopen. Dus verder gaan met het opschonen van het Bels Lijntje om bloemen, bijen en andere insecten meer kansen te geven. Zoals Tilburg dit aan het doen is en Goirle gedaan heeft tot de grens met Alphen. Oftewel: opslag van struiken en bomen verwijderen, omdat sloten en bermen dicht gegroeid zijn. Zo wordt het voor allerlei dieren moeilijker om zich te verplaatsen, en sommige planten krijgen niet eens de kans om goed te groeien en bloeien. Daar willen we met z’n allen iets aan doen!

Samen er voor zorgen dat de natuur langs het Bels Lijntje weer mooi, aantrekkelijk en begaanbaar wordt voor insect, dier en mens! Komt u ook? meld u aan op NL doet 2024 project Bels Lijntje. Er mogen best wel meer vrijwilligers uit Alphen mee komen doen.

Namens de imkers van Alphen en omgeving
Gerard Loof en Henk Cornelissen ambassadeur biodiversiteit Nederlandse Bijenhouders Vereniging,