Op Moment van schrijven is het al weer een week geleden dat er sneeuw lag en de bijen nog dicht op elkaar in de kast zaten. Nu vliegen ze door de hoge temperatuur alweer op zoek naar stuifmeel. Het is allemaal heel anders dan toen we 35 jaar geleden begonnen met bijen houden.
De oude periode duurde toen echt nog 5 tot 6 maanden, door de klimaat verandering en bijen uit andere streken van Europa vliegen ze nagenoeg een heel jaar.
Doordat het nog te kort is na de vorst periode is er ook nog niets te zeggen over de bijensterfte in onze streek of landelijk, we gaan daar ook niet naar raden, even afwachten nog en dan weten we het.
Afgelopen week is weer de basiscursus Bijenhouden gestart in Breda. Wilt u zich nog aansluiten dat kan maar dan moet u snel zijn want te veel lessen gemist is niet goed. Groep de Baronie organiseert de cursus en voor de kosten van € 225,00 hoeft u het te laten, doe even mail aan
Ook kunt zich aansluiten bij de Bijenhoudersvereniging Alphen eo en u draait mee met onze imkers door samen in de bijenvolken te werken en al doende leert men. U bent iedere week welkom in de Bijenhal Alphen op de maandagavond en of donderdagmiddag.
Nu even weer helemaal iets anders, De aziatische hoornaar rukt zeer snel op in Nederland, in 2017 was de eerste in Zeeland en in 2023 is Brabant al helemaal rood gekleurd van de gecontroleerde meldingen.
Inmiddels zijn ze al in alle provincies gemeld. Waarom is deze invasieve exoot gevaarlijk, voor zijn voedsel vangt hij of zij insecten en wat is er nu makkelijker dan voor een bijenkast te gaan hangen en daar de binnen komende bijen te vangen.
Ze vangt ook wilde insecten weg en zelfs een grote libellen plukt ze zo uit de lucht. Daarnaast is het een ramp voor de fruittelers en wijngaarden, het rijper fruit wordt allemaal aangevreten en dan niet 1 appel of peer maar van iedere appel en peer wordt een hapje genomen waardoor de schade heel groot is.
Dan spreken nog niet over de agressie, 1 of 2 aziatische hoornaars zullen je niet aanvallen, maar als je in de buurt van het nest komt dan kunnen ze heel erg agressief reageren en komt er niet 1 op je af maar met z'n allen. Een steek is niet dodelijk maar wel pijnlijk, en bij het opruimen van een nest heb je wel een dikker imkerpak nodig dan normaal, ze steken er gewoon doorheen.
Een primair nestje met de koningin
In Nederland is de afspraak onder de imkers gemaakt dat zij nesten opsporen op basis van vrijwilligheid. Imkers hebben het eerste last van de aziatische hoornaar doordat ze bij de bijenkasten als eerste worden gezien. Maar alles begint in maart april met de koninginnen, zij beginnen een eerste nestje te maken en daar leggen ze eitjes in om voedsel te verzamelen voor de larven. Dan kan je ze vinden op de bloemen in je tuin. Dan is het zaak ze te vangen en dood te maken, iedere gedode koningin kan geen nest meer uitbouwen. Meld wel even dat je een koningin van de aziatische hoornaar hebt gezien en gedood en waar dit was aan ons zodat wij weten dat ze gezien zijn.
In 2023 hebben we de a-hoornaar gezien in Alphen, Baarle-Nassau en Ulvenhout, ieder nest brengt weer 50 tot 500 koninginnen voort en 10% daarvan blijft in leven en maakt het volgende jaar een nieuw nest en dit kan wel 5 tot 50 km verderop zijn.
Een volgende keer meer, melden liefst met foto op
H. Cornelissen.