logo

header

Afgelopen zaterdag was het weer Nationale Natuurwerkdag en het weer zou niet echt gunstig zijn om in de buitenlucht te gaan werken. Maar alles was afgesproken de kraan, de koffie en lunch en de vrijwilligers.

Daarom niet afgezegd maar door laten gaan, al met al viel het weer mee en pas om 11.30 uur is het gaan regenen en niet zo'n beetje ook. Dat kon de vrijwilligers niet deren we gingen met z'n allen door ook al werden we kletsnat. Tegen lunchtijd regende het nog steeds behoorlijk en even kijken of we op de Oosterwijksestraat ergens onder een afdak onze lunch konden nuttigen, helaas niemand thuis. Omdat we een kraan met chauffeur van van Eijck ingehuurd hadden zijn we naar de kantine van Van Eijck gereden om daar onze lunch te gebruiken en op te warmen en een beetje opdrogen.

Na anderhalf uur werd het droog en zijn we weer aan de slag gegaan. We zijn verder gegaan waar in maart gestopt waren en zo op naar de grens met de Goirle. Zover zijn we niet gekomen maar dat doen we dan weer in maart 2024 met NL-Doet.

We hebben Heel veel opslag van boompjes, zoals amerikaanse vogelkers en amerikaanse eik uitgetrokken en op rillen gelegd. Daarnaast hebben zijn de bermen die we eerder gedaan hebben nu langs gelopen en alle boomopschot uitgetrokken en of uitgestoken. Dit alles doen we om de biodiversiteit van de bermen van het Bels Lijntje te verbeteren zodat er meer licht en dus warmte op de bermen komt er ook meer bloemzaden zullen kunnen kiemen. Van oorsprong stonden er langs het Bels Lijntje geen bomen, het was een kale bedding waar er in de bermen volop bloemen stonden, Vanaf midden jaren 70 is het beheer door de NS gestopt waardoor de zaailingen van vooral eiken konden kiemen en zijn nu na 40 jaar grote bomen geworden.

november 23 1

De gemeenten hebben wel beheer uit gevoerd waardoor alle bermen tot op de vroegere slootjes gemaaid werden en daarom staan de bomen in de vroegere slootkantjes, en zo is een tunnel ontstaan van eikenbomen over nagenoeg gehele lengte van het Bels Lijntje. Wat weer schaduw veroorzaakt op de bermen en bladval van de bomen waardoor de bermen verreikt zijn en er geen wilde bloemen meer te vinden zijn. Het gevolg is dat er ook geen bijzondere wilde insecten meer voorkomen op grote delen van het Bels Lijntje. Wij doen dit allemaal om de biodiversiteit te verhogen en daarom is belangrijk dat er meer vrijwilligers mee zouden komen helpen op deze 2 dagen in het jaar, zaterdag waren we met 9 man vrouw die wij allemaal willen bedanken voor hun inzet en gezelligheid.

Namens de Bijenhoudersverening Alphen eo
Gerard Loof en Henk Cornelissen.