logo

header

Gelukkig hebben we het nest van de aziatische hoornaar op de Boslust in Alphen gevonden, we hebben zo'n 5 weken gezocht en nu er wat meer blad van de bomen is laat het zich zien. Onze imker die er dichtbij zit en heel veel last van de a-hoornaar heeft merkte het plotseling op, het zit op geen 300 mtr van hem vandaan.

Ook viel het op dat er steeds meer a-hoornaars waren die zijn bijenstal opzochten, dat was geen fijn gevoel. Als dit te lang duurt blijven de bijen te lang in de kast en vliegen pas weer uit als de kust veilig is, dat betekend niet vliegen in deze koudere tijden. Op een gegeven moment is het voer op om de larven te voeden en dan wordt het volk steeds kleiner totdat het sterft van de honger.
Nu is het even afwachten wanneer ze het nest opruimen, dit moet vanwege overheidswege door aangewezen personen gedaan worden. Omdat die het razend druk hebben met de vele nesten in Brabant en Zeeland is het afwachten.
Helaas beginnen de koninginnen uit te vliegen en die verspreiden zich weer tot op 50 km en maken volgend jaar weer nieuwe nesten.

bijenpraat oktober 1 2023

Op de foto's het nest op de Boslust. van een afstand moeilijk te zien, pas als er onder staat zie je grootte van het nest, zo groot als een skippybal hangt het op zo'n 15 mtr hoogte in de populier, zelfs van onderaf valt het bijna niet op. Nu nog op zoek naar die andere nesten die er ook nog moeten zijn in de buurt van De Flaasbloem, T Zand, De Veldbraak en mogelijk nog een op de Dekt. Wordt vervolgt.

Namens de imkers
Henk Cornelissen.