logo

header

Het blijft maar goed weer en we hebben de bijenvolken ingewinterd, het is klaar. Door het goede weer zijn er op moment bijenvolken die een stille moerwisseling hebben ondergaan. dat betekent een nieuwe jonge moer in het bijenvolk terwijl we daar helemaal niet meer op gerekend hebben.

Deze jonge moer moet ook nog bevrucht worden en de darrenslacht is eigenlijk al geweest, maar de bijenvolken houden altijd wel enkele darren aan in de volken.
Nu is het toch weer afwachten of de nieuwe koningin bevrucht is en nog voor een broednest kan zorgen. Zolang het warm blijft en er nog voedsel te halen is zal dat nog net lukken. Wordt het alsnog snel kouder dan is het bijenvolk verloren, we hopen er het beste van.

Als het over enkele weken nog niet goed is gekomen dan wordt zo'n bijenvolk verenigd met een ander bijenvolk. Door het mooie warme weer bloeien er veel herfst bloeiers waar onze bijen veel stuifmeel kunnen halen, de klimop ruikt nu flink naar de nectar en er zitten veel verschillende insecten, honingbijen, veel verschillende wilde bijensoorten, zweefvliegen, vliegen, lieveheersbeestjes.
Ook wespen komen er op af, maar die zien we dit jaar heel weinig, er komen ook bijna geen melding van wespennesten binnen, waar zijn die gebleven. Ook op de klimop de beide hoornaars, europese hoornaar zie je er nu regelmatig op en als er een nest van de aziatische hoornaar in de buurt zit dan kun je die er ook op zien. Deze laatste heeft een meldplicht omdat dit een invasieve exoot is die bestreden moet worden. De Aziatische hoornaar vangt heel veel wilde bijen en ook de honingbij als voedsel voor hun larven. Heb je fruitbomen in de tuin en beschadigd fruit, kan goed zijn dat de a-hoornaar dit gedaan heeft. Ook de schors van jonge fruitboompjes eten beide hoornaars van, zij kunnen de schors rondom de stam weg eten, waarna het boompje sterft.

Zie je a-hoornaar meld hem dan op Waarneming.nl, of doe een mail aan ons imkers zodat wij deze melding op een kaart kunnen intekenen en op zoek gaan het nest. Het nest hangt momenteel hoog in de toppen van de bomen en is zo groot als een skippybal. Als je die ziet dan zeker melden. De komende 1,5 maand moeten de nesten verwijderd worden, om te zorgen dat de koninginnen niet uitvliegen en de plaag volgend jaar groter wordt. Als wij een melding krijgen zorgen wij dat dit nest gemeld wordt aan de juiste instantie zodat zij het nest komen verwijderen.

Dan nog even dit, "Geef je Duit" vanaf 4 oktober tot 22 november loopt deze actie bij de JUMBO, u kunt voor de vereniging sparen door uw duit aan de vereniging te schenken, hoe eea werkt ziet u in de winkel. "Bijenhal Alphen" blijft gedurende de koude maanden gewoon open op de maandagavond en donderdagmiddag, er is altijd wel wat te doen of te praten over het wel en wee in de bijenwereld. U bent dan ook van harte welkom in de "Bijenhal" Zandstraat Alphen, namens de imkers H. Cornelissen .