logo

header

Het is alweer even geleden dat er een Bijenpraat is verschenen. Nu dan toch weer één, eigenlijk nadat het honingseizoen al is afgelopen. Zoals eerder geschreven is er na de lindedracht eind juni niet heel veel meer nectar te halen voor de honingbijen. En juli was een regenachtige maand waarin de bijen nauwelijks hebben kunnen vliegen. We hebben ze bij moeten voeren om er voor te zorgen dat het broednest in tact bleef, om een sterk en gezond volk over te houden.


Na de regen komt er weer wel een periode dat er nog genoeg te halen is voor het volk, zoals sporkehout of vuilboom en natuurlijk staat de heide in augustus volop in bloei. En vergeet niet dat de bijen die dicht bij de dorpskernen staan in de plantsoenen en tuinen nog volop nectar halen. Ook zijn er weer enkele van onze leden naar de Reuze Balsemien in of bij de Biesbosch gereisd, waar volop nectar te halen is, en waar mogelijk nog van geslingerd zal worden. Op moment kunnen we nu weer even stoppen met bijvoeren omdat ze het zelf wel zullen halen. Dat betekent de volken goed in de gaten houden of er voldoende nectar en stuifmeel binnen komt, dat de volken goed op sterkte blijven, er voldoende broed aanwezig is, eitjes, open en gesloten broed, we moeten immers met een gezonde en sterke volken de winter in. Het gereed maken voor de winterperiode moet klaar zijn op 1 oktober, tenminste dat was altijd zo tot voor 15 jaar geleden.

Met het invoeren van andere bijenrassen zoals carnica en buckfast hebben we te maken gekregen met bijen die langer doorgaan met een flink broednest. Vooral ook met de droge en warme jaren achter ons, is er ook langer wat te halen.

"Bijenhal Alphen" bestaat dit jaar alweer 15 jaar en dat wordt met de leden op 15 september gevierd . Dit jaar geen Opendag "Bijenhal Alphen", de leden zijn deze maanden al te veel weekenden in de weer voor de vereniging.

Op 15 juli hebben de Rangers van het Wereld Natuurfonds samen met de imkers in de Bijenvolken gekeken. De kinderen hebben er van genoten en ze komen nog een keer terug. Er zijn speciaal kleine imkerpakken voor aangeschaft. Zo hebben we ook een hele middag groepen kinderen uit leiden op bezoek gehad die het geweldig hebben gevonden, al hoe wel ze ook veel zin hadden om te gaan zwemmen in 't Zand.

Wilt u ook eens meekijken met de imker, of meer te weten komen over de honingbij, dat kan op de maandagavonden vanaf 18.00 uur en donderdagmiddagen vanaf 13.30 uur aan de Zandstraat in Alphen. Ook kunnen wij u informeren over de wilde bijen en andere insecten.

Tot ziens u in de "Bijenhal Alphen" namens de imkers van Alphen en Baarle en wijde omgeving
H. Cornelissen.