logo

header

De Bijenhal is geopend

Afgelopen zaterdag 30 augustus 2008 heeft de bijenhoudersvereniging hun nieuwe bijenhal geopend. Voor de genodigden die er op af waren gekomen was het een wel heel mooie dag, de zon stond hoog aan de hemel en was ons dus goed gezind. De voorzitter Jan Roozen hield als eerste een praatje en ging zo langs alle belangrijke mijlpalen om te komen tot de realisatie van de verenigingsbijenhal. Zoals daar waren de eerste plannen welke gemaakt zijn door het toenmalige bestuur, Jan Huijben, Kees Damen en Henk Cornelissen in 1995. Deze eerste poging is niet door gegaan maar door de vasthoudendheid van de leden is de bijenhal er dan toch gekomen. Vanaf 2005 is er met de gemeente Alphen-Chaam intensief contact geweest en nu in augustus 2008 wordt de bijenhal dan toch eindelijk geopend.

De tweede spreker was wethouder Mols. Ook deze memoreerde dat de bijenhouders menigmaal met de gemeente overleg hebben gehad alvorens de hal daadwerkelijk gebouwd kon worden. Hij gaf ook aan dat de hal niet alleen voor de imkers bestemd is maar dat de imkers een educatieve taak op zich hebben genomen met de bouw van deze bijenhal, immers de intentie om scholen, groepen, denk aan verenigingen, bedrijfuitjes, en zomaar passanten welke langs komen kunnen bij de imkers terecht voor een gedegen uitleg over het wel en wee in de bijenvolken. Om de hal te kunnen blijven bekostigen kwam de wethouder uit bij een wel heel mooie spreuk De wesp zij dood is de bij zijn brood. Zoals de spreuk al aangeeft, met het bestrijden van wespennesten kan de vereniging toch maar mooi een deel van de kosten betalen welke nu ieder jaar weer terug komen.

Na de wethouder was het tijd om de naam van de bijenhal te onthullen. Hiervoor hadden wij 2 dames uitgenodigd die wel heel erg nauw bij de bijenhouderij in Alphen betrokken zijn geweest. Voor deze taak hadden wij uitgenodigd, mevr. Van Dijk en mevr Huijben, Harrie van Dijk heeft meer dan 35 deel uitgemaakt van het bestuur van de vereniging, en was voor de vereniging een steun en toeverlaat, secr/pen is Harrie geweest vanaf de eerste dag in het bestuur in 1953 tot aan zijn overlijden in 1990, en de bijen van Harrie hebben altijd op de plaats gestaan waar we nu de bijenhal hebben gebouwd. Jan Huijben was al imker vanaf zijn 12e jaar, en hij heeft nagenoeg altijd bijen gehad. Een korte periode heeft Jan geen bijen gehad vanwege de grote drukte op zijn bedrijf, Kalveren en een fruitteelt bedrijf runde Jan Huijben op de Boslust. Toen Jan op zijn 50e jaar van de kinderen een bijenvolkje kreeg, kon het niet meer op, dat ene volkje werden er op het hoogtepunt wel 75. Daarnaast deed Jan aan koninginnen teelt, hij schreef er een handleiding voor, zodat zijn methode door andere gebruikt kon worden, En iedereen kent Jan nog wel van Het Bijenpraatjeï in Ons Weekblad. In het bestuur heeft Jan gezeten van 1981 tot 1999 als voorzitter. De beide dames mochten de naam van de bijenhal onthullen, en beide waren zeer vereerd dat de imkers hun daarvoor hadden gevraagd. De naam kwam vanachter een doek tevoorschijn en is geworden Bijenhal Alphen.

Daarna werd door de vele aanwezige een glas mede geheven op de toekomst van de nieuwe verenigingsbijenhal in Alphen. Aansluitend werd natuurlijk vooral over de bijenhal en bijen gekeuveld. Aan belangstelling geen gebrek. Op zaterdag waren er een kleine 100 genodigden op de opening afgekomen, op zondag de opendag voor belangstellende hebben we 300 belangstellende mogen begroeten, zij kwamen van heinde en ver, van Alphen en verre omgeving tot vanuit België en Portugal toe. Ook de deelnemers aan de basiscursus Bijenhouden uit Breda hebben een bezoekje gebracht. Het was gedurende de gehele dag lekker druk, de imkers hebben heel wat uitgelegd en laten zien, soms mocht men zelfs mee kijken in een bevruchtingskastje en dit zonder bescherming, men had door het enthousiasme er geen erg in dat men met een tiental onbeschermd in een bijenkastje stond te kijken. We hopen dat we de vele vragen naar tevredenheid hebben beantwoord en dat we mogelijk uit deze belangstellende toch weer nieuwe leden mogen begroeten, zodat de imkers weer met meer de toekomst in kunnen. Voor ieder bezoeker was er ook op zondag een glaasje mede en die wilde een drankje. Voor de imkers is de opendag zeer gelaagd en voor herhaling vatbaar. We denken al weer aan de toekomst en in ons volgende vergadering komt dit aan bod. De educatie moet verder uitgewerkt worden, de samenwerking met de scholen moet in gang gezet. Zijn er verenigingen of groepen welke een keer een dagje uit zijn en wel wat meer willen zien en ruiken aan en van de bijen, Maak een afspraak met een van de leden. Wilt u nadat u in de bijenhal bent geweest starten met het houden van bijen, laat ook dit even weten aan een van de imkers, dan kunnen zij u verder helpen, en denk niet, ik heb thuis geen plaats voor de bijen, daar hebben de imkers van Alphen e.o. wel aangedacht, bij de bijenhal aan de Zandstraat is altijd plaats om uw bijenvolken neer te zetten.

Al met al een heel erg goed geslaagde opendag bij de nieuwe verenigingsbijenhal van de Bijenhoudersvereniging Alphen e.o. Natuurlijk mogen we de sponsors niet vergeten die ervoor gezorgd hebben dat we niet alle kosten zelf moesten dragen. De imkers van Alphen e.o. bedanken, Gebr. Van Eijck, Wim v Gorp, Jos Reijns, Not Bolscher, Ruud Huijben, Gérar Hoefnagels, Janus v Hal, Jos v Dijk, Maatsch. Huijben, Adrianus de Jong, Kees Damen, Klijs BV, Wim Aarts, Tennis ver. Alphen, DEVO bijenmaterialen, Multi-Mate, fam. Broeders, fam. Meeuwsen, Gemeente Alphen-Chaam, al diegene waar wij de tegels vandaan hebben gehaald, we zullen er best nog wel een enkele over het hoofd hebben gezien, sorry als u er niet bij staat, maar het resultaat mag er wezen, de imkers van Alphen e.o. kunnen weer jaren vooruit in deze heel mooie bijenhal aan de Zandstraat. Nogmaals iedereen heel hartelijk dank voor uw komst op een van beide dagen, het was grandioos, namens de imkers Henk Cornelissen