logo

header

De aziatische hoornaar verspreid zich snel, in 2004 aan land gekomen in Frankrijk, in 2017 in zuid Belgiƫ, en nu al nagenoeg in heel Nederland aanwezig. Ging de verspreiding aanvankelijk langzaam maar nu er steeds meer nesten opduiken, neemt zijn aanwezigheid snel toe. ieder nest herbergt een 500 tal nieuwe koninginnen waarvan er ieder jaar ongeveer 50 een nieuw nest starten.

De aziatische hoornaar vangt voor de broedzorg van het nest ander insecten en dan met name bijen. Niet alleen de wilde bijen maar ook de honingbijen. Deze zitten namelijk met een groot aantal bij elkaar in de bijenkasten, en de aziatische hoornaar hoeft maar een bijenstand te zoeken en zijn kostje is voorzien. Zo hebben we Baarle Nassau al meegemaakt dat van een groot en sterk bijenvolk de bijen niet meer naar buiten wilde gaan en dus enkele weken in de kast bleven uit angst van de aziatische hoornaar, dit volk was na 2 weken een klein en zwak bijenvolk geworden welke op het einde van het seizoen niet sterker gemaakt kon worden om nog sterk en goed volk de winter periode in te gaan. Zoals je ziet kan hij een bijenvolk snel vernietigen.

De aziatische hoornaar is een invasieve exoot die bestreden moeten worden, er is een meldingsplicht zodat de overheid in actie komt om het nest te vinden en te vernietigen. Zo hebben we de Aziatische hoornaar gemeld en daarop is de overheid in Baarle op zoek gegaan naar deze hoornaar. Men heeft bij verschillende van onze imkers de bijenstanden in de gaten gehouden, maar er kwam er geen meer naar deze standen. We denken dat het nest ergens in de buurt van de voetbalvelden of de tennisbanen hoog in de bomen zit. Tot nu hebben we het niet kunnen vinden, momenteel proberen we ze met lokpotten te vangen. Zodra er een is gesignaleerd dan wordt er een zendertje op geplakt en gaat men het nest met de ontvanger zoeken. Dit is een beproefde methode waarmee al veel nesten zijn gevonden en opgeruimd. Zo heeft men 4 weken geleden nog 2 nesten in en om Breda opgeruimd en vorig week nog 2 nesten in Oirschot.

Omdat ze zich op moment in Baarle-Nassau moeilijk laten zien doen we een oproep aan u, kijk eens goed op de bloeiende klimop, daar halen ze ook hun zoetstof, of maak een lokpot. Een grote pot met een gaatje in de deksel en daarin een stukje doek als lont, vul de pot met 1/3 donker bier, 1/3 suiker en 1/3 deel wijn. Komt er een aziatische hoornaar op zitten meld het dan bij een van de imkers of doe even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met naam en telefoonnr dan nemen we contact op. Iedereen kent natuurlijk al wel de europese hoornaar, deze is geel en zwarte strepen zoals een wesp er uitziet maar dan groter, de aziatische hoornaar is ietsje kleiner en is roodbruin van kleur en met gele poten, een duidelijk verschil, zie afbeeldingen.

Je kan ook tijdens het wandelen de toppen van hoge bomen in de gaten houden, hangt er een grote bal in de top dan heb je mogelijk een hoornaarnest gevonden, de europese hoornaar maakt zijn nest altijd in holtes. Als we het nest niet vinden dan hebben we er volgend jaar meerdere nieuwe nesten die onze en de wilde bijen bedreigen. Laten we hopen dat de aziatische hoornaar nog deze herfst in onze omgeving gevonden wordt. Foto's NVWA en Belgische imkerbond

Namens alle imkers uit de regio H. Cornelissen